GÜNLÜK





1.DERS   (01.10.2013 20:43/Dumlupınar Yurdu)



Bugün ilk ders olması sebebiyle Işıl hocamız ve Fatih hocamızla tanıştık. Işıl hocamız ders içeriğinden,dersin işlenişinin nasıl olacağından,ders kurallarından bahsetti.Derste blog oluşturduk, kolay haberleşebilmek için facebook'da grup açtık ona katıldık.
***
Açıkça söylemek gerekirse derse çekinerek gittim.Çünkü bu dersi alan arkadaşlarımız gözümü epeyce korkutmuştu.Ama hocalarımızla tanıştıkça bu korkum azaldı. Özellikle Işıl hocamızın enerjisi, beni bu derste hem eğleneceğimiz hem de çok şey öğreneceğimiz hissine sürükledi. İnşallah öyle olur.Belki yorulacağız ama sonunda güzel işler ortaya koyacağımıza inanıyorum.
***
Bu hafta tek sorun vardı o da pc'lerde internet olmamasıydı. Umarım bu aksaklık da en kısa zamanda giderilir.

2.DERS(08.10.2013 20:23/Dumlupınar Yurdu)


Bugün hocalarımızdan ödevlerimiz hakkındaki yorumları dinledikten sonra hemen derse başladık.Eğitimde Teknoloji Okur-Yazarlığı,Teknolojiye İlişkin Öğretmen Yeterlilikleri,Bilişim Teknolojileri Özel Alan Yeterlilikleri,Medya Okur-Yazarlığı,Fatih Projesi inovasyon konu ve kavramlarından bahsettik.

***
Bugün derse geç kalırım da hocamız derse almaz telaşesiyle gittim.Bunu yoklama kaygısıyla söylemiyorum. Bu dersin bana çok şey öğreteceğini bildiğimden bunlardan geri kalmaktan endişe duydum.Bugünki ders kendi alanımla ilgili oldukça kazanım elde ettim.Çok eksiğim olduğunu farkettim. Bugünkü derste bahsettiğimiz konulara ve benzerlerine bakıp gündemi özellikle kendi alanımla ilgili olan konuları takip etme kararı aldım.
***
Güzel bir ders oldu.Oldukça öğreticiydi.Kendi adıma bir eleştirim var o da ; inşallah ileriki derslerimizde daha etkin olma gayreti gösterebilirim :)

3.DERS(22.10.2013  20:19/Dumlupınar Yurdu)


Bugün önceki dersin özetiyle derse başladık.Bir önceki derste hangi konuları işlemiştik onu hatırladık. Anlaşılan sadece o günki dersle kalmış,kendimize bir şeyler katmamışız.(ben de dahil) :( Bu derste Işıl hocamız sınavda ne soracağına dair ipuçları verdi :) Her şeyi soracak bunu anladık :)) Görsel okuryazarlıktan ve görsellerin eğitimde kullanımından bahsettik. Ve bir tema belirleyerek kampüste çekim yaptık. Daha sonra çektiğimiz fotoğraflar üzerinde değişim yaparak bloğumuzda paylaştık. Ve yine Fatih Projesi üzerinde durduk çünkü biz bu konuda pek bilgi sahibi olamasak da Işıl hocamızın dediği gibi bu projeyi asıl yürütecek olan biziz :)

***
Bugün  günüme bir tramvay macerası daha ekleyerek derse katıldım. Yine oldukça güzel bir ders işledik. Dersten çok fikir alış-verişi yaptığımız samimi bir o kadar da öğetici bir ortamdayız hissine kapılıyorum çoğunlukla. Özellikle hocalarımızın enerjisi çok güzel keşke diğer derslerde de bu hissiyatla katılabilsek.
***
Bu son paragraf bir nevi dilek ve şikayet kutusu gibi. Dilek ve şikayet kutularına daha çok şikayetler yazılır ama bizim kutumuzda böyle olmayacak belli :)) İnşallah derslerimiz bu şekilde devam eder :)

4.DERS(05.11.2013 18:35/Dumlupınar Yurdu)


Bugün Telif Hakları ve etik konularını işledik.Teknolojinin etik kullanımından bahsettik.Öğretmenlik Meslek Etiği,Bilişim Teknolojisi Etiği,etiğin alt boyutları üzerinde durduk.İlerde meslek hayatımıza atıldığımızda bir öğrencimiz siber zorbalığa uğrarsa ne yapmalıyız,hangi yolu izlemeliyiz,bu durumda ne düşünebilmeliyiz,o öğrencimize nasıl yaklaşmalı,sorun çözüm sürecinde kimlerle işbirliği yapmalıyız? gibi güzel bir senaryo üzerine tartıştık. Burada- ders işlerken- çözümler bulduk ama meslek hayatına atılınca bu tarz olaylarla ilgilenir miyiz,yoksa aman anası-babası var banane mi deriz onu düşünüyorum. :( Hiçbir zaman banane demeyeceğim inşallah..Bu konuda hoşuma giden bir öneri de Işıl hocamızın dediği gibi belki de aileleri ve okul yönetimini bilinçlendirmek için konferanslar düzenlemek zorunda kalabiliriz. Sadece bir kişiye de faydam olabilecekse ne mutlu bana :) Unutmayalım ki "bir mıh bir nal kurtarır,bir nal bir atı kurtarır,bir at bir komutanı,bir komutan orduyu kurtarır ve orduda nihayetinde vatanına zaferle dönebilir.":))Bu dersdeki ödevimiz gelince : kahramanımız Cin Ali, konumuz teknoloji bizden istenen de güzel bir konu belirleyip dijital hikaye kitabı yapmak ve bloğumuzda paylaşmak.
***
Bugün okula tramvay sıkıntısı yaşamadan geldiğim için apayrı mutluyum :)). Maşallah yine çok verimli ve eğlenceli bir ders işledik.Onur arkadaşımızın da katılımı dersimizi muazzam keyifli yaptı. :)) Derste en sevdiğim şey: konuları işlerken kitabi tanımlar vermemek,dersi sanki kitaptan takip ediyormuşuz gibi işlememek,yani akademik dil de kullanabiliriz diğer hocalarımızın yaptığı gibi ama öyle yapmayışımız biz de daha güzel etki bırakıyor bence
***
İnşallah vizemiz kolay olur. Ve İnşallah hem bizim açımızdan hem de hocalarımız açısından istenilen sonuçlar olur. :))

5.DERS(19.11.2013  22:12/Dumlupınar Yurdu)


Bugün derse vizede çıkan soruları cevaplayarak başladık.Ders planından bahsettik. Ders planı neden önemli onun üzerinde durduk.Işıl hocamız bize örnek olarak daha önceki öğrencilerinin hazırladığı 2 tane plan gösterdi.Bize nasıl plan hazırlamamamız gerektiğini, planımızda nelerin olmaması gerektiğini söyledi ve bu haftaki ödevimizi vererek dersi bitirdi. Bu haftaki ödevimiz ise Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi Öğretim Programı'ndan bir kazanım belirleyip güzel,oldukça detaylı bir plan hazırlamak.

***
Artık havalar iyice soğumaya başladı.Kaldığım yer uzak, tramvay sıkıntısı var.. Bunlara rağmen hala bu derse gelmek için içimde bir heyecan bulabiliyorum.:))  Geçen hafta vize haftasıydı. Bu dersin vizesi de kolaydı ama nasıl yaptım bilemiyorum. Sonuçlar Cuma akşam belli olacakmış. Sonucu ne olursa olsun güzel şeyler, kendim için faydalı şeyler öğrendiğime inanıyorum,bu yüzden mutluyum.Cin Ali ödevim de ben de çok başarılı değildim. Daha iyi şeyler yapabilirdim ama yapamadım,yapmadım. :(
***
Aslında öğrenmemiz gereken derste ders planı nasıl yapılır öğrenseydik bu ödev bizi korkutmazdı. Ödevlerimizi değerlendirirken hocalarımızın bunu göz önünde bulundurmalarını istiyorum :)

6.DERS(26.11.2013  20:35/Dumlupınar Yurdu)


Bugün dijital hikaye konusuna geçtik. Dijital hikayeyi daha önce de duydum ama bu kadar önemli olabileceğini tahmin etmezdim. Hocalarımız bize dijital hikaye örnekleri gösterdiler. Oldukça eğlenceli ve güzeldi. Dijital hikaye sadece küçükler için değil bence bizim için de derslerde materyal olarak kullanılmalı. Derste Işıl hocamız bizden dijital hikaye ile ilgili bir tane röportaj bir tane de makale okumamızı istedi. Özellikle Onur arkadaşımızın sağladığı sükunet sayesinde çok güzel şekilde-bir defada-hemen okuyup anladık. :))) daha sonra hocamız bizden eve gidince Bilişim Sohbetleri(Dijital Öykü ve Öğretmen Sohbetleri) videosunu izlememizi istedi. Dersin teorik kısmı bitince Fatih hocamızla beraber uygulama kısmına geçtik. Toondoo ya üye olduk, senaryo belirleyerek hikayelerimizi oluşturmaya başladık. Dijital hikaye konusunu 2 hafta işleyecekmişiz. Bu haftaki ödevimiz hikayemizin çizimlerini ve seslendirmemizi bitirmek oldu. Haftayaki dersimizde bunları birleştirecekmişiz.

***
Bugün sabah eğer Materyal dersi değil de başka bir ders olsaydı kesinlikle devamsızlık hakkımı kullanırdım.Çünkü hastaydım ve gece uyuyamamıştım. Bugüne kadar gördüğümüz konular içerisinde bence dijital öykü ,en eğlenceli ve meslek hayatımızda bize en çok yararı sağlayacak olan kazanım olacak bence. Eğer dersi kaçırsaymışım çok üzülürmüşüm :) Okuldan gelir gelmez ilk işim Bilişim Sohbetleri videosunu izlemek oldu. Başta korktum 62 dk nasıl izlerim diye ama bir de baktım ki bitmiş. Bu videoda bazı dijital öykü örneklerine yer verilmiş. Ne yalan söyliyeyim duygulandım. Ben de çocuğumu böyle düşünceli,alakadar bir öğretmene teslim etmek isterim. Ve ben de öğretmen olacağım ama o kadar duyarlı olabilir miyim sorusu geldi aklıma.:)  Bu haftaki ödevimiz de çizim açısından zorluk yaşamayacağız ama konu bulmak zor olacak. Dijital hikaye konusunda araştırma yaptım ve dijital öykümü hazırlarken dikkat etmem hususları öğrendim :)


  İyi bir dijital öyküde bulunması gereken temel özellikler
   Dijital öyküde olması gereken öğeleri dijital ve öykü elemanlerı ayrı olarak düşünüldüğünde ilk üç öğe öykü kısmı ile ilgiliyken diğer dört öğe öykünün dijital özellikleri ile ilgilidir. Bunlar:
  1)        Bakış açısı: Bakış açısı, anlatıcının ne anlatacağına karar verme aşamasıdır.
  2)        Dramatik Soru: Dinleyiciyi öyküyü dinlemeye ikna eden aşamadır. Dinleyicide merak uyandırması hedeflenir. Dramatik soru, eğitimde drama çalışmalarında çatışma anı olarak da tanımlanmaktadır.
  3)        Duygusal içerik: Dijital öykülerin en önemli özelliği gerçek bir olayı veya gerçek bir duyguyu yansıtmadır. Eğitimde kullanıldığında duygusal içerik öğrencinin empati yoluyla öğrenmesine katkı sağlar. Duygusal içerik, aynı zamanda öykünün özgün olması demektir.
  4)        Sesin katkısı: Dijital öyküde, anlatıcı öyküyü hedef kitleye aktarırken okumak yerine anlatmalıdır çünkü duygular anlatıcının sesiyle birlikte hissedilir.
  5)        Müzik: Dijital öykünün önemli bir öğesi müziktir. Seçilen anlamlı ve uyumlu müzik öykünün anlatım gücünü arttırır.
  6)        Ekonomi: Öyküde mümkün olan en asgari söz ve görsel öğe ile çok şey anlatılması hedeflenir.
  7)        Ritim:   Her öykü bir ritme sahiptir.
  8)        Resim, video ve diğer multimedia araçlarının kalitesi
  9)        Dili düzgün ve doğru kullanmak
    Bir dijital öyküde bulunan bütün bu öğeler anlamlı bir uyum içerisinde olmalıdır.
***
Derslerimiz gayet güzel devam ediyor. İnşallah dönem sonuna kadar böyle devam eder :)


7.DERS(03.12.2013 19:57/Eskişehir Bilişim Merkezi)


Bugün Dijital öyküye devam ettik. Bugünki derste hazırladığımız resimleri ve sesleri Movie Maker'da birleştirmeyi ve oluşturduğumuz videonun bloğumuza nasıl yükleneceğini gördük. 
***
Ders gibi değildi aslında.Sanırım  ödev süresinin 2 hafta olması nedeniyle pek çoğumuzun eksikleri vardı. Diğer arkadaşlarımın yaptığı çalışmalara bakarak kendi dijital öykümdeki eksiklikleri görmüş oldum. Hala konumu beğenmiyorum. Ve neden diğer arkadaşlarım gibi konu bulamadığıma kahroluyorum. Aslında kendime çok da haksızlık etmemem lazım çünkü dijital öykünün de özelliği olan yaşanmışlığım yok. İnşallah ilerde dijital öyküyü derslerimde materyal olarak kullanabilirim. 
***
8.DERS(10.12.2013 20:43/Dumlupınar Yurdu)

Bugün gözlerimdeki rahatsızlık yüzünden derse gidemedim. Arkadaşlarımdan ve Fatih hocamızın gruptaki paylaşmış olduğu yönergeden bu haftaki ödevimizi anladım.
***
Dijital öyküde bazı arkadaşlarımızın ödevlerini çok beğendim . Onlarınkini görünce kendi ödevimden utandım :))) Ödev   hazırlama aşaması her şeye rağmen  eğlenceliydi. Laboratuvar tasarlamak aslında dönem başından beri bu ödevi alacağımızı biliyorduk  da hiç tasarlamak aklıma gelmedi. :)
***
9.DERS(17.12.2013 16:10/Sınıf)

Bugün sabah derse katılamadığım için öğleden sonraki grubun dersine katılabildim. İlk olarak Fatih hocamız arkadaşlarımızın tasarladığı labaratuvar örneklerini gösterdi.Daha sonra  Web 1.0 ile Web 2.0 arasındaki farklarla bu haftaki dersimize başladık.Web 2.0 "ın getirdiği  avantajlar,Vikinin Tarihçesi,Vikinin Genel Özellikleri,Neden Viki?,Viki Neden Yaygın? konularıyla devam ettik.
***
Güzel bir ders oldu. Sıkıcı değildi ve ilgi çekiciydi. Bu dersin en güzel yanı da eve ödev kalmamasıydı.
***
Aslında hocalarımız yine ödev verecekler diye itiraz etmeyi düşünüyordum. Ama hocalarımıza haksızlık ettiğimi anladım.. Bizi zor durumda bırakmadıkları gibi ders içeriğini de zenginleştirerek bize yine güzel bilgiler  verdiler. Her şey için çok teşekkür ediyorum. :)
***

10.DERS(24.12.2013 19:23/Dumlupınar Yurdu)


Geçen haftaki süreç oldukça renkli geçti. Artık günlükler sayesinde evrene yaydığımız mesajın cevabı baya uğraştırıcı oldu. Ve bu sayede hocalarımız ödev vermeyerek dersi sonlandırmışlar. :)) Ne çabuk geçti anlamadım. Hem eğlendik hem de güzel şeyler öğrendik. Bugün derse yine gidemedim.Ve kahvaltıyı kaçırmış oldum :( Hocalarımız genel bir değerlendirme istemişler.

***

Bu ders sayesinde bölümüme ve mesleğime çok ısındım.Işıl hocamız ve Fatih hocamızın ilk dersten son derse kadar tutumları aynıydı(sevecen ve samimi). Ve bize ders başında verdiği programa göre dersi takip etmemiz bu dersin en beğendiğim yönüydü. Etkileşimli tahta hariç programda yer alan konuları gördük. O da hocalarımızın elinde olmayan sebeplerden olduğu için ders için hiç olumsuz bir durum yaratmadı.İkinci dönem yine hocalarımızla dersimiz varmış o yüzden ayrıca bir mutluyum. :)) Zaten hepimizin Fatih hocamıza sempatisi var. Programlamada da bizim grup derslerine katıldığı için diğer gruptaki arkadaşlarımıza havamızı çok güzel atıyoruz.:))Kendim performansımı değerlendirecek olursam kendim hakkında pek parlak bir kanaat kullanamayacağım. Ayrıca arkadaşlarımızın performansını ve yaptığı işleri gözlemlemek de güzeldi. Rekabet duygum gelişmiş değil o yüzden sadece onları takdir etmekle yetindim.İnşallah kendimden ikinci dönem daha iyi bir performans bekliyorum. :)

***
Her şey için Işıl ve Fatih hocamıza teşekkür ediyorum.İkinci dönem alacağımız dersin içeriğinin ve hocalarımızın bu şekilde devam etmesini diliyorum . :)



1 yorum: