VİKİ


Ubuntu nedir?

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Ubuntu'nun hedefi, bilgisayar kullanıcılarına kullanımı ve kurulumu oldukça kolay, güncel ve güvenli bir işletim sistemi sunmaktır. Ubuntu, 20 milyonu aşkın kullanıcısıyla dünyanın en yaygın masaüstü Linux dağıtımıdır.

Ubuntu, herkesin özgürce kullanabildiği; yayınlamakta, kopyalamakta ve kodlarını değiştirip geliştirebilmekte özgür olduğu yazılımlardan oluşur. Bunların çoğunluğu GNU Genel Kamu Lisansı ile güvence altına alınmış, özgür yazılım / açık kaynak yazılımlardır.
Ubuntu Güney Afrika'lı girişimci Mark Shuttleworth'e ait Canonical Ltd.'nin sponsorluğunda geliştirilmektedir. Canonical, Ubuntu'yu bireysel ve kurumsal tüm kullanıcılara tamamen ücretsiz olarak sunmakta, teknik destek isteyen kuruluşlara destek hizmeti vererek gelir elde etmeyi amaçlamaktadır. Canonical Ubuntu'yu açık kaynak kodlu ve özgür yazılım olarak sunduğu için, dünya çapında bu işletim sistemini kullanan ve geliştiren gönüllü kullanıcıları sayesinde, tüm bir işletim sistemini tek başına geliştirmek zorunda kalmaz. Tüm Linux katkıcılarının yaptığı geliştirmeler, onu temel alan Ubuntu'yu da doğrudan geliştirir.
Ubuntu, Canonical Ltd. ve Mark Shuttleworth tarafından finanse edilmektedir. Mark Shuttleworth, 8 Temmuz 2005'te, Ubuntu'nun uzun vadede geleceğinin korunması ve gelişiminin sürdürülebilmesi için Ubuntu Vakfı'nı kurmuştur ve başlangıç fonu olarak 10 milyon dolarlık bir bağışında bulunmuştur.
Ubuntu'nun altı ayda bir yeni sürümünü yayınlanmaktadır. Canonical, iki yılda bir yayınlanan LTS (Uzun Süreli Destek, Long Term Support) sürümlerine, hem masaüstü için hem de sunucu ortamlarında 5 yıl boyunca güncelleme desteği sunmaktadır. Ara sürümler için ise 18 ay boyunca güvenlik yamaları, geliştirmeleri ve yazılım güncelleştirmeleri desteği sunulmaktadır.
Canonical; Ubuntu, Ubuntu Server, Ubuntu TV ve Ubuntu Phone dışında ubuntu-benzeri Kubuntu, Edubuntu sürümlerini desteklemekte ayrıca Xubuntu, Ubuntu Studio ve Mythbuntu türevlerinin de gelişimine katkı sunmaktadır.
Ubuntu sözcüğü, Zulu dilinde "insanlık" demektir, aynı zamanda "başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever" olmak gibi insani değerlerin temel alındığı bir dünya görüşüdür. Buradan hareketle Ubuntu, İnsanlık için Linux (Linux For Human Beings) sloganını kullanır.
Neden Ubuntu kullanmalısınız?
1- Kurulumunun kolay olması
2- Kullanımının kolay olması
3- Düzenli sürüm güncellemelerinin yapılması
4- Ücretsiz olması.
5- Açık kaynaklı olması
6- Geniş donanım sürücü desteği
7- Hızlı çalışması.
8- Çok sayıda açık kaynaklı yazılım ile birlikte gelmesi.
9- Görsellik

Ubuntu'nun sistem gereksinimleri nelerdir?

Masaüstü için Minimum sistem gereksinimleri aşağadaki gibidir:
1- 700 MHz x86 işlemci
2- 256 MB bellek (RAM)
3- 4 GB disk alanı
4- 1024x768 çözünürlüğü destekleyen bir ekran kartı

Ubuntu'nun türevleri nelerdir?

1- Kubuntu
2- Edubuntu
3- Ubuntu Server Edition
4- Xubuntu
5- Gobuntu
6- Ubuntu Studio
7- Mythbuntu

Ubuntu masaüstü görünümü



***  ***  ***

Upload nedir?

Bilgisayarınızdan başka bir bilgisayara (genellikle sunuculara) program, belge veya web sayfası gibi dosyaları göndermenize yada yüklemenize upload denir. Mesela, hazırladığınız sayfayı sitenize yükleyeceksiniz bu bir upload işlemidir. Download ve Upload işlemlerini kısmen browserler vasıtası ile yapabileceğiniz gibi, bu işlemler için özel yapılmış programlar da kullanabilirsiniz




***  *** *** 

URL NEDİR?

Web adreslerinin resmi ismi URL'dir (Uniform Resource Locator). İngilizce'den bire bir çevirirsek "Standart Kaynak Bulucu" pek anlam ifade etmeyebilir ama, bu adresler sayesinde aradığınız Web sayfalarını bulursunuz diyebiliriz. Her Web sayfası sadece kendine ait bir URL'ye sahiptir. Örneğin http://www.bilisimterimleri.com/content.htm bir URL'dir. 

Bu URL üç bölümden oluşur. Soldan sağa okursak: 

1) Protokol (http://, ftp://, news: vb.); 
2) Alan adı (protokolden, ondan sonraki bölü işaretine kadar olan kısım; www.bilisimterimleri.com gibi); 
3) Ve dosya yolu (ilk bölü işaretinden sonraki kısım).

Şimdi şu adrese bakalım: 
http://www.bilisimterimleri.com/universite/ozel/content.htm 

Baştaki http:// bize bunun World Wide Web'de yer alan bir HyperText dosyası olduğunu söyler. www.superonline.com alan adının sonundaki com, bu sitenin ticari bir site olduğunu gösterir. (Bazı adreslerin sonunda tr, uk, jp gibi ülke kodları da görebilirsiniz.) Dosya yolundaki content.html, Web tarayıcınızda, yani ekranda görüntülenecek dosyayı, /universite/ozel/ ise content.html dosyasının bu sunucuda hangi klasörde bulunduğunu belirler.

Burada bir noktayı belirtmek gerekirse, çoğu Internet yazılımında protokolü elle yazmanıza gerek yoktur. Örneğin Internet Explorer ve Netscape Communicator'de Web sitelerinin adreslerinin başına "http://" eklemenize, CuteFTP programında "ftp://" eklemenize, veya Outlook Express ve Netscape Messenger'da "news:" eklemenize gerek yoktur; program bunu otomatik ekler. 





*** *** ***
UNIX NEDİR?


Unix, çok kullanıcılı (multiuser) ve aynı anda birçok işi yapabilen (multitasking) bir işletim sistemidir. Daha çok program geliştiren kişiler için düşünülmüş bir sistemdir. Komut yorumlayıcı programlar (shell) aracılığı ile kullanıcı ve bilgisayar sisteminin iletişimi sağlanır. UNIX 1969 yılında Bell Laboratuarlarında doğmuş ve 80 li yıllar ile birlikte çok popüler bir işletim sistemi olmuştur. Özellikle akademik dünyada iş istasyonları üzerinde çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. Bunda biraz da işletim sisteminin gelişmeye-geliştirilmeye açık olması çok önemli bir rol oynamıştır. Linus Torvalds ile birlikte 80 li yılların başında piyasada kodları ile dolaşmaya başlayan LINUX kişisel bilgisayarlarda kullanılmaya başlanmış ve kullanıcı sayısı gün geçtikçe artmıştır. Kendiliğinden ve çok değişik kaynaklar ve yollardan geliştirildiği için piyasada çok değişik UNIX vardır, mesela ULTRIX, AIX, System V, BSD, Digital UNIX, vb. Fakat bu farklı UNIXler kullanıcılar tarafından komut yorumlayıcı programlar (Shell) sayesinde bir zorluk çekmeden kullanılmaktadır.

UNIX geçmişi 1969 kadar dayanır. Bell laboratuarlarında Ken Thompson, Dennis Ritchie ve arkadaşları PDP-7 adlı bir bilgisayar üzerinde daha sonra UNIX olarak anılacak bir çalışma başlatırlar. O günlerde UNIX den çok UNICS (UNiplexed Information and Computing System) adı kullanılmıştı. UNIX in gelişimi 1969-1979 yılları arasında daha çok Bell laboratuarlarında oldu. Bu ilk sürümler (version) DEC bilgisayar sistemlerinden PDP-11 (16 bit) ve daha sonra VAXen (32 bit) için geliştirildi. Sürüm n veya N.ci Sürüm olarak bilinen bu ilk örneklerinden bazıları:

  • V1 (1971): İlk sürümdür, Assembler ile PDP-11/20 sistemi için yazılmıştı. Patent hazırlama bürosunda kelime işlemci olarak kullanılımıştı.
  • V4 (1973): C programlama dili ile yeniden yazıldı. Bu ise bir devrim yarattı denilebilir, çünkü değişik sistemler için çok kolay bir şekilde yeniden yazılması veya bir parçasının değiştirilebilmesi mümkün oldu. Aslında C-programlama dili UNIX geliştirme çabası içinde iken ortaya çıktı ve daha sonra UNIX, C ile gelişimini sürdürdü. Bu ise ikilinin çok iyi bir uyum içinde varlıklarını sürdürmesine ve güçlenmelerine neden oldu.
  • V6 (1975): Bell laboratuarları dışında UNIX geliştirilmeye başlandı ve bu daha sonra ortaya çıkacak olan farklı kaynaklardan UNIX gelişiminin başlangıcı oldu. 1.xBSD (PDP-11 için) bu sürümden geliştirilen örneklerden biridir
  • V7 (1979): Birçok kişi için “son doğru-gerçek UNIX” olarak bilinen bir sürümdür. VAX sistemler için geliştirilmiştir. Bu sürümde sistem tarafından kullanılabilen komutlar:
    _exit, access, acct, alarm, brk, chdir, chmod, chown, chroot, close, creat, dup, dup2, exec*, exit, fork, fstat, ftime, getegid, geteuid, getgid, getpid, getuid, gtty, indir, ioctl, kill, link, lock, lseek, mknod, mount, mpxcall, nice, open, pause, phys, pipe, pkoff, pkon, profil, ptrace, read, sbrk, setgid, setuid, signal, stat, stime, stty, sync, tell, time, times, umask, umount, unlink, utime, wait, write.

Vn sürümleri Bell laboratuarlarındaki Bilgisayar Araştırma Grubu (Computer Research Group) tarafından gerçekleştirilmişti. Yine Bell laboratuarlarında Unix İşletim Sistemi Grubu geliştirilen UNIX üzerine kullanıcı bazında destek veriyordu. Bu grup tarafından da UNIX e önemli katkılar sağlanmıştır. Bell laboratuarlarındaki UNIX üzerine çalışmalar 80li yıllara kadar sürmüştür. System V olarak bilinen sürüm Bell laboratuarlarında keşfedildikten sonra Unix System Laboratuarları (USL) AT&T tarafından satın alınmıştır. 1993 yılı başlarında Novell şirketi USL yi satın almış ve 1993 sonlarına doğru da X/Open adı altında tescil ettirmiştir. 1993 den bu yana UNIX Novell şirketinin tescilli bir ürünü olarak piyasada varlığını sürdürmektedir.

Fakat UNIX işletim sistemi Bell laboratuarları dışında da gelişimini çok farklı bir şekilde sürdürmüş ve bugun piyasada içinde X içeren birçok UNIX işletim sistemi oluşmuştur. Arkasına güçlü bilgisayar şirketlerini de alan UNIX ailesi içinde: IBM-AIX, SUN-Solaris, HP-UX, SGI-IRIX, SunOS, ve Linux vardır. UNIX işletim sisteminin üzerinde çalışacağı platformdan bağımsız bir şekilde geliştirilmiş olması ona çok önemli bir avantaj sağlamaktadır. Hangi platformda çalışacak ise o platform için yeniden derlenmesi (re-compile) yeterli olmaktadır. Bu sadece işletim sistemi için değil onun üzerinde çalışacak uygulamalar için de geçerlidir. Herhangi bir UNIX için geliştirilmiş bir uygulama bir diğer UNIX ve farklı bir platform için yeniden kolaylıkla derlenebilir.



*** *** ***


USB NEDİR? NE İŞE YARAR?

USB, İngilizce "Universal Serial Bus" kelimesinin kısaltmasıdır. USB'nin türkçesi "Evrensel Seri Veriyolu"dur. USB dış donanımların bilgisayar ile bağlantı kurabilmesini sağlayan seri yapılı bir bağlantı biçimidir. Son sürümü 3.0'dır. 600 MByte/sn'lik aktarım hızı vardır.
Standart bir usb 2.0 veriyolu 5.00 volt, 500ma çıkış verirken usb 3.0 veriyolu 900ma çıkış değerine sahiptir. Tak Çalıştır (plug and play) özelliğinden dolayı birçok cihazın bağlantısında kullanılmaktadır.
Evrensel seri veriyolu, çevre birimlerinin bilgisayara takıldıkları anda tanınıp otomatik çalışmalarını sağlamaktadır. Yani PnP'dir. Bu yolla 127 tür cihazı çalıştırma imkânı vardır, ek aparatlarla tek porta birden fazla cihaz bağlanabilir.
USB basit bir dört telli bağlantıdır. Veri kodlamasına NRZI (Non-return to Zero Inverted) denir.Modern anakartlarda en az 4 USB portu bulunmaktadır.


USB HIZLARI
  • USB 1.0 ve 1.1 : Hız 12 Mbit/sn (1.5 MByte/sn) (fullspeed)
  • USB 2.0 : Hız 480 Mbit/sn (60 MByte/sn) (highspeed)
  • USB 3.0 : Hız 4,80 Gbit/sn (600 MByte/sn) (superspeed)[1]
  • USB 3.1 : Hız 10 Gbit/sn (1,22 GByte/sn) (superspeed 10 Gbps)
USB 2.0, 480 Mbps bant genişliği sunabilen USB sürümüdür. USB 1.1 de sunulabilen bant genişliği 12 Mbps ile sınırlıdır. USB 2.0, USB 1.1'in 40 katı kadar bant genişliği ile yüksek hız sağlar. Her iki sürümde de kablo yapısı ve bağlantı uçları aynıdır. USB 2.0, USB 1.1 ile uyumludur. Yüksek bağlantı hızı gerektiren harici CD/DVD yazıcı gibi cihazlar USB 2.0 standartını kullanırlar.
Usb 3.0 yapılan testler sonucunda en fazla 1320 MBit ile sınırlı kaldı. 5 Gbit hıza ulaşmak zaman alacağa benziyor. Yinede saniyede 1320 MBit hız bile insanı heyecanlandırmaya yetecek bir yazma hızı.
Nitekim aynı şey 2001 yılında olmuştu. Usb 2.0 için belirlenen hıza ulaşılamamış. En yüksek hız olarak 250 Mbit hıza ulaşılmıştı. Çalışmalar ilerledikçe Usb 2.0 gerçekten 480 Mbit hızı gördü ve kullanılmaya başlandı.
Günümüzde ise en son teknoloji USB 3.0'dır.USB 3.0 beklenen gibi 5 Gbit hıza çıkmıştır. Günümüzde yeni üretilen anakartların neredeyse hepsinde USB 3.0 desteği vardır. Intel ve AMD'nin yeni yonga setlerinin yaygınlaşmasıyla USB 3.0 gittikçe yüksek hız gerektiren harici HDDler ve Flash Belleklerde kullanılmaya başlanmıştır. Harici HDDlerde büyük çoğunluk USB 3.0 desteğine sahip olmasına rağmen Flash Belleklerde henüz USB 3.0 desteği çok azdır ve pahalıdır.
USB 3.1 31 Temmuz 2013' de duyruldu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder